Sportflygklubben

Värmlands flygklubbs officiella hemsida finner du idag på adressen varmlandsflygklubb.se.

Sportflyg

Sportflyg innebär lite olika saker i olika läger, men mest är det missuppfattningar om den korrekta benämningen av en viss typ av flygplan använda för en viss typ av aktivitet som lett till dessa oenigheter. Ett sportflygplan kan vara ett "vanligt" privatflygplan, men i regel har det någon särskild funktion som gör att det ingår i klassen sportflygplan. Det är inte sällan flygplan som exempelvis är ultralätta; motorsegelflygplan eller rena tävlingsflygplan som ingår i benämningen sportflygplan. Vanliga, enmotoriga kolvmotorflygplan ska hellre kallas privatflygplan.

Sportflygning vs. amatörflygning

De som själva flyger har sällan svårt att definiera rätt, men journalister tenderar att blanda ihop begreppen. En privat amatörflygare (som inte alls behöver flyga amatörmässigt) är inte per se en sportflygare. Det är den som ägar sig åt flygsport som kan kalla sig det. Man kan jämföra lite med löpning. En motionär som gillar att jogga några kilometer i löpspåret hemmavid då och då kallas sig inte löpare, utan just motionär. Den som tränar inför löptävlingar kallar sig löpare.

Bli flygare

Den som vill styra egna spakar för att komma upp i luften och flyga - bli flygare - måste i ett första steg ta ett flygcertifikat. Därefter kan man avgöra om man vill ge sig in i sportflygningens förlovade land, eller helt sonika flyga privat. För att få ta flygcertifikat så måste man ha fyllt 17 år och sedan ha gott om tålamod såväl som motivation. Det kan ta ett tag innan man får sitt flycertifikat för utbildningen är både djupgående och omfattande. De praktiska flyglektionerna uppe i luften blir ofta inställda på grund av dåligt väder osv. Man bär räkna med att det kan ta upp till två år att bli klar med utbildningen. Känslan att själv lyfta ett flygplan från marken för första gången är oslagbar!

Ta hand om hemmet

När du inte är ute och flyger så är du ju antagligen i ditt hem. Du kanske bor i hus eller lägenhet. Oavsett så bör du ju ta hand om ditt hem på flera sätt. Om det är så att du behöver göra något som har med el att göra, då är det bra att anlita en elektriker. Det finns behöriga elektriker i Jönköping du kan vända dig till.